duminică, 1 iulie 2012

Manastirea Brancoveanu - Fagaras

Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.
Poporul roman, care "s-a nascut crestin", are prin aceasta manastire, ca si prin celelalte foarte multe manastiri ortodoxe din Romania, cea mai trainica punte de legatura a tuturor romanilor, de-o parte si de alta a Carpatilor.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - de-a lungul vremii
Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
La sfarsitul secolului al XVII-lea Transilvania abia scapase de incercarile principilor calvini de a o calviniza. Atacurile au continuat insa asupra punctului principal de rezistenta, credinta ortodoxa a romanilor, urmarind-se, de fapt, deznationalizarea lor.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Pentru a intari si a salva Ortodoxia romana de noul pericol al catolicizarii, aparut prin trecerea Transilvaniei sub stapanirea Habsburgilor (1683), domnitorul Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de Sus o manastire ortodoxa, pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Persecutiile religioase ale stapanirii austro-ungare au facut mii de victime printre romani. Schimbarea credintei stramosesti a romanilor ar fi condus usor la pierderea identitatii lor nationale. Romanii ortodocsi au incercat sa reziste, fiind ajutati in primul rand, de bisericile si manastirile lor. Din aceasta cauza a inceput calvarul distrugeriimanastirilor si bisericilor din Transilvania. Mai mult de 150 de manastiri au fost distruse de generalul vienez Bukow. Multa vreme administratia austro-ungara nu s-a atins de Manastirea Brancoveanu.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Dupa decapitarea domnitorului Constantin Brancoveanu de catre turci, in anul 1714, Curtea din Viena a tinut seama mai intai de mostenitoare, doamna Marica, sotia acestuia, si apoi de faptul ca mai ramasese in viata un nepot al domnitorului.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
In anul 1785, profitand de imprejurare, Viena, la cererea administratiei catolice, a trimis pe generalul Preiss, care a daramat manastirea brancovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica a fost adusa in stare de ruina. Manastirea Brancoveanu, ultimul mare bastion al apararii Ortodoxiei in Tara Fagarasului, zidita intre anii 1696-1698, a fost distrusa in anul 1785.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Dupa daramarea manastirii, palatul brancovenesc din Sambata de Sus, aflat la 10 kilometri departare de manastire, a fost locuit vremelnic de urmasi ai familiei Brancoveanu. Acestia au stapanit domeniul pana la reforma agrara din anul 1922, cand Ministerul Domeniilor a predat Mitropoliei din Sibiu domeniul brancovenesc impreuna cu ruinele si toata incinta Manastireasca de la Sambata de Sus.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
In decursul celor 140 de ani de parasire in ruine de la data distrugerii, se cunosc mai multe incercari de restaurare a manastirii. Cinstea de a deveni al doilea ctitor al Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus i-a revenit Mitropolitului Dr. Nicolae Balan, care a inceput restaurarea bisericii in anul 1926. Sfintirea a fost facuta in anul 1946, dupa razboi.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - biserica cea veche
Mitropolitul Nicolae Balan a pastrat in interiorul bisericii pictura veche; arhitectura bisericii manastirii se incadreaza intru totul in stilul brancovenesc, stil aparut la sfarsitul sec. al XVII-lea si inceputul sec. al XVIII-lea in Tara Romaneasca.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
La exterior, decoratia in piatra a incadrarilor de la usi si ferestre, dar mai ales a pilastrilor sculptati si a panourilor de piatra traforata din pridvorul bisericii dau o deosebita frumusete acestui monument. Braul de caramida asezat in zimti, acoperisul de sindrila si proportiile perfecte ne infatiseaza un monument vrednic de epoca domnitorului Brancoveanu. Turla bisericii este octogonala la exterior si cilindrica in interior.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Interiorul bisericii, in forma de cruce, e impartit in altar, naos, pronaos si pridvor si este impartirea intalnita la mai toate bisericile construite in epoca lui Brancoveanu, ca si dupa aceea. Pictura din pridvorul bisericii e in intregime noua si cuprinde scene din Vechiul Testament, precum si Judecata de apoi, Raiul si Iadul.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Intrarea din pridvor in pronaos se face printr-o usa de lemn de stejar, fixata intr-un ancadrament de piatra sculptata, iar deasupra usii se afla pisania sapata intr-o placa de piatra. Pe peretele vestic al pronaosului, unde este pictata Maica Domnului, se afla tabloul votiv al ctitorilor Brancoveni.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
In naos, pictura e aranjata in cinci registre: sfinti mucenici, scene din Noul Testament, prooroci, Invierea Domnului si Schimbarea la Fata. Tampla bisericii, construita din zid masiv, care permite intrarea in altar prin trei usi, este de asemenea pictata in intregime in fresca cu icoane corespunzatoare canonului bisericesc.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Pictura in fresca a altarului e dispusa in patru registre: Maica Domnului pe tron, Impartasirea Apostolilor, Sfinti Ierarhi - in doua registre. Mai jos de biserica, la circa 50 de metri, Mitropolitul Nicolae Balan a reconstruit si vechea clopotnita a manastirii in forma initiala, unde pana in anul 1997 - cand au fost mutate in turla noii incinte - au fost adapostite cele 5 clopote foarte bine armonizate, a caror greutate depaseste 2.000 kg.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - chiliile si alte anexe
In anii 1976-1977 s-a imprejmuit suprafata aflata in proprietatea manastirii, asezandu-se o noua poarta sculptata in lemn de stejar si s-a incheiat lucrarea de restaurare a paraclisului brancovenesc, executat in lemn de stejar sculptat in motive brancovenesti, iar in interior decorat cu picturi neobizantine.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Fantana "Izvorul Tamaduirii", atestata documentar din sec. al XVI-lea, cea mai veche piesa din incinta manastirii, in jurul careia, de-a lungul timpului, s-au petrecut si tesut multe intamplari miraculoase si legende, a fost restaurata, mai intai, de Mitropolitul Nicolae Balan, iar in zilele noastre s-a construit in jurul ei un baldachin sculptat in lemn de stejar. Tot ca o lucrare de innoire a Manastirii Brancoveanu se inscrie si renovarea si extinderea altarului din padure, unde se savarsesc slujbele religioase in aer liber.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Al treilea ctitor al Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus este I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, ales in anul 1982 Arhiepiscop al Sibiului, Mitropolit al Transilvaniei,Crisanei si Maramuresului.
P.S. Antonie a rezidit din temelie incinta Manastirii Brancoveanu, lucrare inceputa in anul 1985. Sub indrumarea sa directa s-au facut reparatii capitale si s-a restaurat pictura de la vechea biserica brancoveneasca.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Imprejurul ei s-a ridicat din temelii incinta in stil brancovenesc, in forma de patrulater, potrivit traditiei ortodoxe romanesti, compusa din doua corpuri masive de cladiri cu doua nivele - unul spre nord si altul spre sud; trei foisoare sculptate in piatra impodobesc incinta in exterior si interior.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Corpul de cladiri asezat pe latura de nord cuprinde intre altele, la parter, o trapeza incapatoare, bucatarie si chilii, la etaj, casa brancoveneasca, o mare biblioteca, un arhondaric, iar la mansarda muzeul unde sunt expuse icoane vechi pe sticla si lemn si obiecte de patrimoniu colectionate de I.P.S. Antonie, toate aceste spatii marturisind intentia de a face din Manastirea Brancoveanu un centru de spiritualitate ortodoxa si de cultura romaneasca.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Ca o recunoastere a meritelor si suferintelor domnitorului martir, ctitorul Manastirii de la Sambata de Sus, Constantin Brancoveanu impreuna cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu ginerele sau, sfetnicul Ianache, acestia au fost canonizati la 21 iulie 1992 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar sarbatorirea lor inscrisa in calendarul ortodox sub denumirea de "Sfintii Martiri Brancoveni" se face in 16 august.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - biserica cea noua
Dupa 208 ani de la daramarea ei in anul 1785, Manastirea Brancoveanu a reinviat in ziua de duminica, 15 august 1993, la sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului", cand s-a sfintit biserica noua ce poarta hramul Sfintilor Martiri Brancoveni, ca si intreaga manastire.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Sfintirea a fost savarsita de catre Sanctitatea Sa Bartolomeos I, Arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Roma, Patriarh Ecumenic, de catre Prea Fericitul ParinteTeoctist, Arhiepiscop al Bucurestiului, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Romaniei, de catre I.P.S. Dr. Antonie, Mitropolit al Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului si de alti inalti ierarhi, preoti si diaconi.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
In prezent obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus este alcatuita din 35 de vietuitori, parinte staret fiind arhimandritul Ilarion Urs.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - "Academia de la Sambata"
Unul din obiectivele cultural-religioase care maresc stralucirea pe care o are Manastirea Brancoveanu este si viitoarea "Academia Sambata - spiritualitate, cultura, arta, stiinta", care a fost inaugurata la hramul manastirii "Adormirea Maicii Domnului" din 15 august 2003.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Gandul cu care Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Antonie a purces la ridicarea acestei academii de vara - este vorba de o cladire cu aproximativ 70 de camere, respectiv 130 de locuri si un amfiteatru cu o capacitate de 150 locuri - a fost ca in acest spatiu sa poata fi primiti, gazduiti si serviti oameni din afara, care in dorinta lor de studiu si retragere sa se poata bucura de conditiile oferite de manastire, de materialul stiintific necesar studiului pus la dispozitie de nou amenajata biblioteca, precum si de atmosfera propice studiului oferita de cadrul natural.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Academia este proiectata ca un loc unde sa se desfasoare diferite conferinte pe teme religioase, culturale, stiintifice si artistice - centru international - unde sa se adune pentru dezbateri reprezentanti ai tuturor confesiunilor crestine, angajati in dialogul ecumenic de reconciliere a crestinilor, dar si de alta natura.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Avantajul oferit de Academie este acela ca pe langa programul de dezbateri si studii, participantii pot participa la slujbele religioase oficiate in cadrul manastirii, astfel incat cei de religie ortodoxa se vor putea ruga aici impreuna cu monahii din manastire, iar cei de alte confesiuni au prilejul sa cunoasca frumusetea cultului ortodox.
 Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus          Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Sala de conferinta, cu loja si camera pentru traduceri simultane, este dotata cu aparatura electronica ultramoderna, computere, sistem de sonorizare si videoproiectie. Exista aici camere tip apartament sau simple cu doua sau trei paturi, mobilate cu gust, dispunand fiecare de toaleta cu apa calda permanent. Incalzirea cladirii este asigurata printr-o centrala proprie ce functioneaza cu gaz metan centrala formata din zece unitati distincte, legate in "cascada", care asigura si apa calda menajera.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Cladirea are forma literei T, piciorul literei fiind aula, iar cele doua parti laterale formeaza doua corpuri distincte legate intre ele printr-o monumentala scara din marmura alba. In cele doua aripi, pe trei si respectiv patru nivele sunt amplasate camerele de cazare, cele de la etaj avand balcon cu vedere spre "Ferestrele" Muntilor Fagaras. In holul mare sunt gazduite expozitii temporare ale artistilor plastici sau participantilor la conferinte.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Triunghiul frontonului este decorat cu un mozaic reprezentand "Sfanta Treime de la Stejarul Mamvri", iar spatiul verde este amenajat cu alei luminate, gard viu, si central un mic bazin din care tasneste o frumoasa fantana arteziana.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - muzeul manastirii
Una din importantele lucrari executate dupa sfintirea manastirii a fost amenajarea muzeului. La fel ca si biblioteca, muzeul este o alta piesa ce figura in planurile initiale de constructie - constituia chiar motivul sub care s-a putut reface noua incinta - pretextata atunci drept un spatiu de expunere a obiectelor de patrimoniu din Tara Fagarasului.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Muzeul este amplasat in mansarda amenajata in acest scop, sub acoperisul intregului corp sudic de cladiri. Inaugurat in anul 1996, acesta este de fapt o colectie de obiecte, stranse cu multa grija de Inalt Prea Sfintia Sa, numele de "Colectia Antonie Plamadeala" fiind graitor in aceasta privinta; mare iubitor de cultura, a fost si un pasionat colectionar de antichitati, documente si obiecte vechi. In calatoriile sale prin strainatate a avut prilejul sa colectioneze obiecte din intreaga lume, care acum pot fi admirate in muzeul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Muzeul cuprinde o colectie de manuscrise, carti vechi si scrisori ale I.P.S. Antonie. Cartile vechi, foarte variate ca domeniu, din secolele XV-XVII, sunt scrise in limbile latina, italiana, germana, franceza, araba si romana cu caractere chirilice. Aici se gasesc expuse si cateva incunabule, carti manuscrise persane si arabe.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Intre cartile romanesti vechi prezente aici se afla si o "Carte de invatatura", aparuta la Iasi in 1643, precum si o "Evanghelie", aparuta la Bucuresti in 1682. Trebuie sa mentionam aici si valoroasa colectie de scrisori a I.P.S. Sale, care reuneste semnaturi ale unor personalitati romanesti si din strainatate, cum ar fi Dumitru Staniloae, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Mihail Sadoveanu, Nicolae Steinhardt, Ioan Alexandru, Bill Clinton, s.a.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
La ora actuala, atelierul de pictura pe sticla continua traditia picturii, mesterii de aici realizand lucrari unice, ce se bucura de apreciere atat in tara cat si peste hotare. Pe peretii muzeului pot fi admirate o serie de icoane vechi pe lemn sau sticla.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Sunt expuse icoane pe lemn, deosebit de valoroase, din perioada brancoveneasca precum si icoane pe sticla pictate in centre de traditie transilvanene unde au functionat adevarate scoli de pictura, cum ar fi: Nicula, Nordul Transilvaniei, Laz, Gherla, Marginimea Sibiului, Tara Fagarasului, Cartisoara si Scheii Brasovului.
De o mare valoare este colectia numismatica ce reuneste sute de monede antice si vechi, ce provin in cea mai mare parte din donatia Domnului Dominik Nicol din New York, un mai vechi si bun prieten al I.P.S. Sale si al Manastirii.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Urmeaza colectia obiectelor de cult, in muzeu putand fi admirate obiecte apartinand in mare parte Bisericii Ortodoxe - este vorba in special de cruci, potire, discuri, etc. dar si obiecte care au apartinut Bisericii Romano-Catolice, Anglicane sau Evanghelice.
Tot aici trebuie amintita si colectia de vesminte liturgice ortodoxe, cuprinzand vesminte vechi in majoritate din Basarabia. Se remarca in mod deosebit o bedernita brodata in fir de aur, argint si cu perle naturale din secolul al XV-lea, un brocart din secolul al XVI-lea. De o valoare deosebita fiind si un vesmant arhieresc care a apartinut Sfantului Iosif de la Partos.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus - biblioteca Manastirii
Biblioteca se afla in cladirea noua, alaturi de muzeu cu picturi vechi pe sticla si obiecte de cult, detinand una din cele mai bogate colectii de carti si manuscrise vechi din secolele XIV-XIX , provenind in marea lor majoritate din donatia I.P.S. Antonie Plamadeala. Aceste carti stau marturie pentru dezvoltarea civilizatiei europene de-a lungul secolelor si in particular a civilizatiei romanesti din interiorul si exteriorul arcului Carpatic.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
I.P.S. Antonie Plamadeala a donat manastirii bogata sa biblioteca de cand a inceput refacerea incintei brancovenesti, biblioteca figurand inca de la inceput intre obiectivele inscrise in planul de constructie. Ea detine astazi in jur de 35.000 volume de carte, la care se adauga inca 20.000, donate de mitropolit.
Cartile, desi in majoritate cu cuprins teologic, apartin tuturor domeniilor gandirii umane. Majoritatea sunt, bineinteles, in limba romana, dar se gasesc aici si un mare numar de carti in limbile de larga circulatie: engleza, germana, franceza, precum si rusa sau greaca.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Biblioteca numara intre altele si circa 2.000 volume de carte veche; este vorba in general de carti de cult, un adevarat tezaur de cultura si arta. Astfel, la Sambata de Sus se gasesc carti si manuscrise, acoperind cele mai diverse domenii: religie, literatura, istorie, filozofie, arta, geografie, stiinte exacte, drept, etc. De asemenea, biblioteca contine si o bogata colectie de enciclopedii, periodice, reviste si ziare.
Dintre lucrarile de mare valoare ce se afla aici mentionam: Chronica Hungarorum, de Thurocz Johannes, tiparita la Couradus Stahel, Brno, 1488; Traite des anciennes ceremonies (1660-1685) si Carte araba (manuscris 1186). De asemenea, aici se gasesc lucrari scrise in alfabetul Braille, destinate cititorilor cu probleme grave de vedere.
Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus
Organizarea bibliotecii de la Manastirea Brancoveanu a inceput in 1998. In prezent, biblioteca serveste si ca sala de lectura, auditie si vizionare a materialelor audio-video existente. Colectiile bibliotecii, foarte valoroase si unice in Romania sunt obiectul de cercetare cu preponderenta al studentilor si doctoranzilor, care gasesc aici surse unice de documentare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu